Joanna

Jag är Joanna

Jag flyttade till Stockholm i september 2021 och hade svårt att tro att i Sverige – landet som är så otroligt framgångsrikt i andra hunddiscipliner – fanns det ingen dogfrisbee. Så fort som jag lyckades lära mig svenska i Sverige tillräckligt väl, bestämde jag mig för att det är dags att introducera dogfrisbee i Sverige på riktigt!

Men hur började allt kanske ni frågar er?

Första gången jag tävlade inom dogfrisbee var år 2007 i Dog Chow Disc Cup, en av de första tävlingarna som organiserats i Polen. Min hund – en border collie som hette Rasta – var nästan ett år gammal då och vi tävlade inom katergorin Young Dogs som inte finns längre. Sedan dess har dogfrisbee i Polen blivit otroligt stort, tack vare Darek Radomski som har gjort mycket för att introducera sporten i Polen. Det är alltså hans arbete som inspirerat mig mest. Hans passion hjälpte honom att leda polska spelare till att bli bland de bästa i världen och till och med för den första gången organisera USDDN’s Världsmästerskap 2022 – första gången utanför USA, första gången i Europa – i Poznan, Polen! How cool is that? Efter alla medaljerna som polska tävlare vann i Poznan är jag säker att de är redo för att tävla mot en till stark dogfrisbee grupp och min dröm är att det kommer bli svenskar.

Mitt hundäventyr började ungefär 2002, många år innan jag fick min första hund. Allt började från Wezyr, min farmors hund som jag började träna med av inspiration från böcker av bl.a. Stanley Coren. Det var dessa tider när dominationsteorin hade fått fäste och stackars lille Wezyr var tvungen att gå igenom alla dessa övningar som nuförtiden verkar konstiga, men å andra sidan hade vi kul tillsammans och vi lärde oss mycket från varandra.

2004 blev jag intresserad av professionell utställning av hundar. Jag fick lära mig otroligt mycket från uppfödare och professionella dog handlers och fick visa många hundar på olika utställningar, från pyttesmå chihuahuas till irländsk varghund och grand danois. 2006 fick jag min första hund Rasta (Never Never Land Light My Fire). Vi tränade agility, frisbee och även lite obedience och hade det väldigt kul tillsammans. Vi fick lära oss från träningar och seminarier hos tränare som Magdalena Ziolkowska, Iwona Golab, Monika Rylska, Tomek Jakubowski, Gary Woodham, Silas Boogk och Jenny Damm. 

border collie

2007 blev jag bjuden av Ula Grzegorzewska till att starta den första agilityklubben i hela Pomeranien. Den hette Baltic Agility Team då, nu heter den Na Fali. Jag skulle inte kunna uttrycka hur tacksam jag är mot Ula för det stora förtroende hon gav mig då. Alltså var jag 17 år gammal när jag genomförde mina första agilitylektioner för folk som ville få veta vad det är för disciplin. Många av de tränar och tävlar fortfarande med sina hundar. 

På grund av mina studier 2009 flyttade jag till Warszawa, Polens huvudstad. Där började jag träna i FORT (nu: Magdalena Agility Center) respektive Hopsa (nu: FreeX). Sedan tillsammans med min kompis Agnieszka introducerade vi en ny agilityklubb; Idea Team. På grund av logistiska problem stängde vi klubben efter den första kursen men jag är väldigt nöjd att vi lärde nya människor om agility och att de också stannade i sporten. 

Nu är jag i en ny plats i världen och det är min stora dröm att introducera dogfrisbee i Sverige. Stockholm verkar en perfekt stad för att leka frisbee med hundar – vi har mycket gräsytor, parker överallt och hundratals av hundägare med en trevlig gemenskap. Det är allt som behövs för att ha det kul inom dogfrisbee och även vinna några tävlingar om det är av intresse ens!

Jag skulle vilja att dogfrisbee i Sverige blir lika populärt som det blev i Polen. Det är en otrolig jämlik disciplin både för människor och för hundar – alla kan leka och ha det kul. Det finns också en stor potential för att skapa ett starkt svenskt hundfrisbee-team. Jag ser fram emot det speciellt eftersom år 2014-2020 tävlade jag inom triathlon och om jag skulle säga att jag saknar något inom detta så är det först och främst den där lagkänslan.

Nu har jag två border collies som heter Smok (född 2012) och Dzik (född 2020). Ni kan få veta mer om dem på deras respektive sidor.

Senaste publikationerna

  • 2-3 mars – dogfrisbeekurs för Zaklina Michalczuk i Stockholm!
    2-3 mars – dogfrisbeekurs för Zaklina Michalczuk i Stockholm!
  • Frisbeetävlingar 2024 – Polen
    Frisbeetävlingar 2024 – Polen
  • Frisbee är inte bara frisbee!
    Frisbee är inte bara frisbee!
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr