dogfrisbee

Frisbee är inte bara frisbee!

/

av Joanna

/

Inga kommentarer

De flesta folk som tränar dogfrisbee gör det inte för att de vill tävla och stå på podiet utan att de helt enkelt vill ha det kul med sina hundar. Grejen är att hundar inte vet vilken ambitionsnivå vi har och ger 100 procent varje pass. Enligt mig borde vi definitivt respektera detta och uppskatta våra hundar för hur mycket de gör för oss. Med detta menar jag att vi borde betrakta dem som riktiga idrottare, ge dem alla delar av träningen som behövs samt tid att vila ordentligt.

Hundens träningsprocess kan bestå av:

  1. Frisbeepass – mest självklart, men (överraskande nog) inte nödvändigtvis det viktigaste. Många frisbee-element kan göras lite vid sidan av om vi tränar på ett smart sätt. 
  2. Fitness- och styrketräning är ett väldigt effektivt sätt att förbättra hundens förmåga att bli en framgångsrik frisbee-spelare. 
  3. Trickträning och/eller element på andra discipliner – trickträning är ett måste om vi tänker tävla inom freestyle-gren men även för att hjälpa hunden att bli mer mångsidig och atletisk. Trickträning styrker också samband mellan hunden och föraren vilket är svårt att överskatta.
  4. Fri rörelse – för mig den allra viktigaste aktiviteten för hundar. Hade jag haft tid antingen för en lång promenad eller ett träningspass hade jag velat promenera utan att ens tveka. Att springa, utforska, gå och simma är hundens naturliga behov som definitivt inte kan ersättas med någon slags träning.
  5. Vilodagar och sömn – många av oss planerar hundens träning men inte resten. Hundar har ett stort behov av att vila på ett passivt sätt och det bästa är såklart att sova i fred. Att halvsova medan hunden tittar på vad vi gör och följer efter oss hemma är inte att vila. Inte heller när hunden sitter med andra hundar som den behöver umgås med. Tänk på att anordna en tyst, mörk plats för din hund och låt den sova djupt, också under dagen.

Planerar du hela träningsprocessen så får du också tänka på hur du ordnar hela kalenderåret. Förutom intensiva veckor eller till och med månader behöver varje hund lugnare perioder där kroppen och själen kan samla krafter till kommande aktiviteter men också läka eventuella mikroskador som inträffat under den intensiva säsongen. 

Om
Joanna

Matte som kastar frisbee.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr