dogfrisbee

Dogfrisbee versus vinter

/

av Joanna

/

Inga kommentarer

Vintern i Sverige brukar pågå länge. Ibland kan det kännas som en evighet. Det vore tråkigt att vänta med favorithundsporten tills våren kommer, eller hur? Men får man egentligen spela dogfrisbee när det är kallt och det ligger snö på marken?

Svaret är som alltid: det beror på olika faktorer. 

Det viktigaste är hundens förberedelse. Hur klarar hunden sig när det är halt på marken? Brukar den halka, ser den obekväm ut, tappar den kontrollen över kroppen? Då skulle jag definitivt avråda från att träna frisbee för tillfället. En bra lösning vore att förbereda hunden inför nästa säsong genom att introducera olika hundfitness-övningar mot dess kroppsmedvetenhet och balans. Med en ung, dvs. inte fullvuxen hund skulle jag dock inte alls våga träna element som består av hopp eller kraftiga vändningar på hala underlag. Det är helt enkelt inte värt risken.

Den andra saken som man behöver tänka på är att träna endast de element som både hunden och föraren redan kan väldigt bra. Är det halt, ligger det snö på marken så är vår kastteknik ännu viktigare. Hunden baserar ju sina steg på hur vi har kastat till den, samtidigt kan hundens kropp inte agera lika snabbt som på ett pålitligt underlag. Med andra ord kan våra misstag kosta mer än normalt.

Uppvärmningen, som är ett måste innan varje pass behöver vara längre och ännu mer omfattande än under de varmare månaderna. Här gäller precis samma regel som med människor. Tränar vi eller tävlar inom, till exempel, löpning så behöver vi inte värma upp oss lika mycket under sommartid som vi behöver under vinter. 

Sist men inte minst måste vi dubbelkolla vad vi har för dogfrisbee-discar. De allra flesta frisbee som vi har i butiken klarar sig jättebra under vintertid. Tänk på att plasten kan bli hårdare när det är riktigt kallt ute vilket kan skapa en annan upplevelse speciellt för känsliga hundar. 

Att träna frisbee inomhus under vinter kan vara en jättebra idé. Tänk på att anpassa övningar till underlaget som kan vara väldigt olika beroende på hallar. Se till att det är elastiskt/mjukt nog för din hund om du tränar höga hopp i en hall. 

Lycka till och ha det så bra trots att det är vinter 😉

Om
Joanna

Matte som kastar frisbee.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr