dogfrisbee

Vid vilken ålder kan jag börja frisbee med min hund?

/

av Joanna

/

Inga kommentarer

Om du är en regelbunden besökare på denna sida kommer du inte vara särskilt överraskad att svaret är: det beror på!

För det första växer en del hundraser upp väldigt snabbt medan andra tar längre tid på sig att mogna. Som regel kan man säga att ju större hundras, desto mer tid behöver den för att bygga upp sitt skelett och hela sin rörelseapparat. Det är precis därför uppfödare och veterinärer rekommenderar att man bär sin unga hund uppför trappan till och med (eller: precis då) när hunden är ganska tung. Samma sak gäller ju aktiviteter som är krävande för den unga hundens ben, bl. a. höga hopp efter dogfrisbee-skivor. Med dem är det bättre att börja senare än för tidigt. 

Allt detta innebär inte att du inte kan börja lära din unga hund grejer som kommer att vara användbara för frisbee. Till och med en valp kan börja leka med skivor för att bygga upp motivationen i den, lära den att fånga floaters (de typ av kast som inte går långt, används t.ex. för vaults and overs) samt att släppa skivorna vid kommando. 

Det finns också ett typ av kast som innebär att frisbeeskivan rullar på marken, dvs. hunden behöver inte hoppa för att fånga den – det är en så kallad ”roller”. Eftersom hunden kan fånga skivan medan den springer och därför slipper bromsa är denna typ av lek säkrare än vanlig lek med boll där hunden måste bromsa in för att fånga den kastade bollen och belasta sina ben. 

Är du osäker på om din hund är tillräckligt gammal för att börja hoppa efter frisbee eller fånga rollers så prata gärna med din hunds veterinär och/eller uppfödare. De borde kunna bedöma om denna ras är tillräckligt fullvuxen för att klara att leka frisbee. Men som sagt, det är inte bråttom, speciellt eftersom det finns mycket att göra med hunden som inte involverar att den ska hoppa.

OBS! Vi gör vårt bästa för att endast tillhandahålla information som är i linje med våra bästa avsikter och vår kunskap som vi ständigt utökar. Du måste dock komma ihåg att våra blogginlägg inte ska behandlas som individuella råd för dig och din hund. Om du är orolig för din hunds hälsa, vänligen prata med veterinären.

Om
Joanna

Matte som kastar frisbee.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0.00 kr